• -05-18
 • -05-18
 • -05-18 2216
 • -05-18
 • -05-18
 • -05-18 2218
 • -05-18
 • -05-18 2219
 • -05-18
 • -05-18 2220
 • -05-18
 • -05-18
Nézsa cimer

Hírek

Tanévnyitó

01Kétszeresen is ünnep ebben az évben a tanévkezdés a nézsai Iskolában. 

Az egyik öröm, mégha a gyermekek ezt nem is így gondolják elsőre, hogy megkezdődhetett a 2009/2010-es tanév, ami tekintve, hogy sok iskola nem nyitotta ki ma a kapuit, mégiscsak örömteli és fontos esemény.

04A másik öröm, hogy hosszú küzdelem, kilincselés és persze munka után az új tanév kezdetére a kastély új tetőt kapott. 

A Himnusz után, a tanévnyitó elején Kucsera András polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük

Gedeon József plébános urat, Nézsa község plébánosát
Paulik Antal urat, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti és Etnikai Főosztály képviselőjét
Végh Zsuzsannát, az Oktatási Minisztérium Beruházási Főosztály vezető főtanácsosát
Riba Etelkát, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnökét
Dr.Egyedné Barának Ruzsenkát, Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnökét
Balla Mihály országgyűlési képviselőt,
Lombos István országgyűlési képviselőt


valamint az iskola tanulóit, dolgozóit, szülőket, és hivatalosan is bejelentette:

03A tető rekonstrukciós munkái elkészültek, így az új tetőt „átadja használatra” az iskolának.

Néhány gondolat Kucsera András polgármester beszédéből:

„Kihasználom az alkalmat, hogy ezúton is köszönetet mondjak a kapott támogatásért, mely településünk életében eddigi legjelentősebb összeg, mintegy 20 millió Ft volt. Ebből az összegből sikerült a több sebből vérző iskolaépületünk egyik legfontosabb részét, a tetőszerkezetet felújítani.

14Iskolánk a környék legszebb iskola épülete, ezért a falu, az önkormányzat kötelességének érzi, állapotának megvédését. Ismerve a települések, és az önkormányzatok helyzetét, ezt saját erőből mi sem tudtuk volna megvalósítani. Iskolánk körzeti iskola, négy település tanulóit fogadja, köztük olyan településekét, ahol sajnos be kellett zárni az iskolát. Intézményünkben hagyománya van, és szép eredményeket érnek el tanulóink a szlovák nemzetiségi nyelv oktatásában és használatában, a hagyományápolásban, melyet a tanulóinkon kívül az idősebbek is gyakorolhatnak az épület falai között.

08Nagy szükség volt már és nagyon vártuk és sokadik próbálkozásunkra sikerült elkezdeni az épület rendbetételét. A sors fintora, hogy a kivitelezés dandárján az időjárás teljesen ellenünk fordult. A medárdi esős, viharos időben kellett végezni a tetőépítést. Ez nagyban hátráltatott, nagyon sok pluszmunkát kellett elvégezni, de tanévkezdésre sikeresen és jó minőségben elkészült.

11A munkák során meg kell említeni a tervező vállalat, Vár-Center Kft munkáját, az engedélyező hatóság részérő: Klenóczky Sándor úr segítő közreműködését, a kivitelezés előkészítésében Koczka László munkáját, a kivitelező Fal-Épszer Kft és Nyerges Pál műszaki ellenőr tevékenységét. Ezen kívül számtalan vezető és beosztott áldozatos munkájának eredménye, hogy a munkálatok elkészültek. Megköszönöm a tanulók, pedagógusok, és a szülők türelmét, hogy tűrték és segítettek a munkák okozta kellemetlenségek megoldásában. Külön köszönetet mondok a Pénzügyminisztérium Vezető Főtanácsosának Fejér Levente Úrnak, és az Oktatási Minisztérium Beruházási Főosztály Vezető Főtanácsosának Végh Zsuzsannának, akik segítő közreműködésükkel nagyban hozzájárultak a tető elkészüléséhez. Megköszönöm országgyűlési képviselőinknek is a munkákban való segítő közreműködését.

07A munka nincs kész. Folytatni kell, és folytatjuk is. Láthatjuk az épület külső homlokzata is sürgős javításra szorul, a belső mosdók, víz, fűtés, villanyhálózata szintén. Az Önkormányzati Minisztérium támogatásából ezen munkák töredékét el tudjuk végezni, de szükség van további támogatásra, segítségre.”

Ezután Gedeon József, Nézsa község plébánosa rövid imával szentelte fel az új tetőt.

22A támogatók nevében Paulik Antal szólt a megjelentekhez, majd az új elsősök műsora következett, amit a másodikosok versei, játéka és furulyaszó követett.

Kucsera Andrásné igazgató hivatalosan is megnyitotta az új tanévet, köszöntötte az legkisebbeket, az elsősöket, és külön szólt néhány szót a nyolcadikosokhoz.

A szlovák versenyek nézsai helyzettjei rövid népdalcsokrával, illetve a szózat hangjaival véget ért az ünnepség hivatalos része. A gyermemeknek ezzel tényleg kezdetét vette a tanév.

A meghívott vendégeket az iskola kötetlen beszélgetésre hívta egy könnyű tízórai keretében.

vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.