• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Hírek

Visszatekintés – ez történt 2014 végén Nézsán

Idősek napja - november 30.

2014idosnapMár sok éves hagyomány, hogy Advent első vasárnapján köszöntjük településünk szépkorú lakóit. Idén sem volt ez másképp. Szokás szerint Styevó Gábor polgármester külön köszöntötte Nézsa legidősebb asszonyát, férfiját, legidősebb, illetve legrégebben házasságot kötött házaspárját. A köszöntő műsorban hallhattuk Krasznai Gyula meséit, láthattuk az alsósok néptáncát (betanította Simon Katalin), a felső tagozatosok műsorát (betanította Kajtár Katalin), illetve a csővári Muskátli hagyományőrzők táncainak tapsolhatott a közönség. A műsort az Őszirózsák – Jasienky klub kórusa zárta. Természetesen nem maradhatott el az idősek megajándékozása sem, ebben az évben naptárt kaptak, benne a havi jeles és időjósló napokkal. A programot finom vacsora zárta. Képes összeforlaló a Képtárban.

Télapó - Adventi vásár - december 7.

Igazi kavalkád volt ezen a napon a Művelődési Házban… Karácsonyi vásár, kézműves foglalkozások, sportversenyek, a Magyar Klasszikus Nagy Cirkusz műsora várta a kicsiket, nagyokat, felnőtteket, illetve itt járt a Mikulás is, aki megajándékozta a gyermekeket. Aki elfáradt a sok programban, a büfében kenyérlángossal csillapíthatta éhségét, szomját pedig forral borral, teával olthatta. Jó nap volt!

Óvodai Mikulás - december 8.

Megérkezett az óvodába a Mikulás!

A Mikulás gyorsan el jő
feje felett nagy hófelhő.
Rénszarvasok húzzák szánját,
hó csipkézi a bundáját.
/Devecsery László: Jön a Mikulás részlet/

2014.december 8-án, hétfőn, délelőtt megérkezett a várva várt Mikulás bácsi!
Nagyon megilletődtek a gyerekek, hiszen már oly régóta várták ezt a napot.  Hallottuk a csengettyűje hangját és kopogását az ablakon. A hetekkel ezelőtt tanult énekekkel, és rövid versekkel hívogattuk be a csoportszobába. Amikor bejött, nagy volt a csodálkozás: hosszú  fehér szakálla, földig érő ruhája mindenkit meglepett. A hatalmas zsákja tele volt mindenféle finomsággal. Olyan jóságos és kedves öregapóka volt, hogy senki nem félt tőle. Leült közénk és mesélt nekünk… elmesélte, hogy messzi földről érkezett és rénszarvasok kísérték az útját. A gyerekek mindjárt azt kérdezték, hogy „mivel jöttél hozzánk, hiszen nincs is hó?” Mikulás bácsi megmutatta azt az autót, amivel az óvoda elé parkolt. Hát volt nagy meglepetés!
Néhány kisgyermek otthon is tanult verset vagy mondókát, melyet bátran elmondtak. Mikulás bácsi megsimogatta és megdicsérte őket. Ezután következett a csomagok kiosztása, mindenkit név szerint szólított és egy-két kedves szót mondott nekik. A gyerekek egyenként mentek oda hozzá, voltak nagyon bátor kisfiúk és lányok, de akadt olyan is, aki igencsak megilletődve állt a Mikulás bácsi előtt. Virgácsot senkinek sem adott, mert ebbe az óvodába csupa jó gyerekek járnak!  
Azzal az ígérettel kísértük ki, hogy jövőre ismét ellátogat hozzánk, de akkor már mindenkit a másik csoportban kell keresni, sőt az iskolába is utánunk kell jönnie!

Petyerák Mária óvodavezető

Óvodai adventi kézműves foglalkozás - december 10.

A Mikulás ünnepség után már kezdtünk ráhangolódni a Karácsonyi ünnepekre.
Első lépésként az óvodába meghívtuk a szülőket - akik finomabbnál finomabb süteményekkel érkeztek - a barkácsdélutánra, ahol gyermekükkel közösen adventi asztaldíszt, angyalkát és rénszarvast készítettek.
A gyerekek nagyon várták már, hogy Anyával együtt tevékenykedhessenek a csoportban. Egész délelőtt izgatottan várták, hogy teljen az idő. Vidám hangulatban telt a délután, a sütemények gyorsan elfogytak, és mindannyian jól éreztük magunkat. Köszönjük az édesanyáknak!
A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak ezúton is köszönjük az anyagi támogatását, hogy ehhez a programhoz szükséges eszközöket megvásárolhattuk.

 Képes összefoglaló a Képtárban.

Szlovák adventi mise és Betlehemes játék a Nézsai Szent Jakab templomban– december 14.

s2014zlovmiseA Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 2014.december 14-én 13,30-tól szlovák szentmisét szervezett a Nézsai Szent Jakab templomban, melyet Rados László helyi plébános celebrált. A Plébános Úr felvidékről jött a gyülekezetbe és szívesen vállalja a szlovák miséket, melyet már nagyon szeretett volna megvalósítani a helyi nemzetiségi önkormányzat.  A mise után a helyi Mikszáth Kálmán Általános Iskola tanulói és a Jasienky Klub férfi tagjai Betlehemes játékot adtak elő szlovák nyelven Kajtár Katalin tanárnő vezetésével és a Jasienky Klub énekelt  karácsonyi énekeket. A gyermekek és a felnőttek nagy szeretettel készültek az ünnepre és a jól összeállított, jól előkészített Betlehemes játékot, minden jelenlévő nagy megelégedésére, szépen adták elő. A misén a helyi híveken kívül még részt vettek  az alsópetényi , a bánki szlovák önkormányzattól is, így a templom megtelt a karácsonyvárás, a szeretet hangulatával. Kucsera Andrásné a helyi Szlovák önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket egy szép szlovák karácsonyi verssel,  megköszönte  a misét az atyának és a kántornak, a Betlehemes játékot a gyermekeknek és a Jasienky Klubnak. Jókívánságokkal köszöntötte a jelenlévőket a közelgő ünnepek alkalmából és meghívta őket egy kis agapéra, ahol a meleg teán és forralt boron kívül , mézeskalács és a szaloncukor is várta az embereket. Nagyon jó hangulatú volt a rendezvény. Köszönet a Magyarországi Szlovákok Szövetsége   Lipa Alapítványának a támogatásért.

Kucsera Andrásné szlovák önkormányzat elnöke

Véradás - december 16.

„A csendes hősök köztünk laknak!”
2015.december 16-án tartottuk településünkön az évben harmadszor megrendezésre kerülő véradásunkat. Nem csupán véradás volt, hanem a helyi véradók alapszervezetének ünnepsége is. Ünnepségünk színvonalát emelte a Magyar Vöröskereszt Országos Alelnöke Bobrovics Árpád, valamint, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének Igazgatója Juhászné Kincses Helén. Véradó ünnepségre gyűltünk össze, mi emberek, véradó szervezők, véradók és ünnepeltek.
Akik már sokszor adtak vért, tisztelték az EMBERT! Hétköznapiak, mégis különlegesek. Mert önzetlenül segítenek rajtad, rajtam. A véradók azok akik elhozzák a reményt a boldogságot az igazán rászorulók számára. Nézsán 2012-ben állítottuk szervezeti formába a helyi kis közösségünket és élesztettük újjá működését. Regisztrált taglétszámunk az év végére 30 főre emelkedett. Bárki tagja lehet szervezetünknek, ha esetleg nem véradó, akkor is. 2001 óta megrendezésre kerül kicsiny falunkban a jubiláló véradók köszöntése, önkormányzatunk segítségével. Évente jubilálástól függően 10-20 főt köszöntünk. Idén 2014-ben 9 fő jubiláló véradónk volt. Balla Árpád László, Nagy Attila 10x, - Nerpel Attila 20x, - Maszlik Sándor 25x, - Blaskó Károly 30x-Kucsera Károlyné,Kucsera András, Fehér Ferenc 40x- Veres Szilveszter 60x véradó. Az ünnepség Krasznai Sára és Kovács Nóra zenés előadásával kezdődött. Majd Magyar Vöröskereszt Országos Alelnöke Bobrovics Árpád, valamint a nézsai Vöröskereszt véradószervező koordinátora Kovácsné Bóbis Klaudia köszöntötte a jubiláló véradókat. Ezt követően került sor az elismerő oklevelek és ajándéktárgyak átadására. A rendezvény zárásaként az önkormányzat megvendégelte a meghívott vendégeket és a megjelent jubiláló véradókat. Köszönet a véradóknak, akik önzetlen adományukkal a társadalmi felelősségvállalás legszebb és legigazabb formáját választják.

Kovácsné Bóbis Klaudia
Véradó szervező

Karácsonyi ünnepség az óvodában - december 17.

Szerdán délelőtt tartottuk a Karácsonyi ünnepséget az óvodában. Reggel a gyerekekkel közösen feldíszítettük a karácsonyfát. Izgatottan várták az ajándékokat, s amikor végre megpillantották a fa alatt, nagy örömmel vették birtokukba, és boldogan játszani kezdtek. Megható volt látni a gyermekek örömét, és ez mindannyiunkat örömmel töltött el.
Köszönjük szépen a Polgármester úr és a Képviselő testület jelentős anyagi támogatását, mellyel lehetővé tették, hogy jó minőségű, fejlesztő játékokat vásárolhassunk a kisgyermekek számára!

Iskolai karácsony - december 19.

2014iskolakaracsonySokéves hagyománya van az iskolában a délelőtti karácsonyi kavalkádnak, ahol mindenféle, karácsonnyal összefüggő dolog között válogathatnak a tanulók, ilyenkor kézműves foglalkozások, mézeskalács-sütés rendszeresen szerepel a programok között. A napot a szintén hagyományos karácsonyi műsor zárta, ami ebben az évben is nagyon szépre, meghatóra sikeredett. Jó, hogy ennyi tehetséges gyermek jár iskolánkba! Képes összefoglaló a Képtárban.

Falukarácsony - december 19.

Hagyományos alkalom a Falukarácsony. Az óvodások műsorával kezdődött a program, aminek különlegessége volt, hogy sok év után ismét szerepeltek a kiscsoportosok is. Őket követte az iskolások műsora, a délután zárásaként az Őszirózsák – Jasienky klub kórusa énekelt el néhány szlovák és magyar karácsonyi dalt. A résztvevőket – fellépőket, közönséget – kifelé menet hagyományosan mézeskalács és forral bor, illetve tea várta.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.