• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Hírek

Találkozás 2017

001Szeptember elején immáron 5. alkalommal rendezte meg a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a Szlovák Klubok és Önkormányzatok Találkozóját, amelynek kísérőprogramja a hagyományos ízeket felvonultató „Édes és sós sütemények versenye” volt.
002Az eseményt jelenlétükkel megtisztelték az Országos Szlovák Önkormányzat (tovább csak OSZÖ) alelnöke Nagy Tamás, a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Faludi László, Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézet Vanyarci Régióközpontjának vezetője Nedeliczki Teréz, az OSZÖ képviselőasszonya Komjáthi Gáborné és Nézsa Község polgármestere Styevó Gábor.
Az „Uram áldd meg” magyarországi Szlovákok himnusza után a Szügyről, Vácegresről, Bánkról, Galgagutáról, Alsó- és Felsőpetényből, Sárisápról, Erdőkürtről, Kisnánáról, Vanyarcról és Bérről érkező képviselőket a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnök asszonya Kucsera Andrásné köszöntötte. Beszédében a kezdetekre tért ki, amikor még ez a rendezvény nem volt tervbe véve. Akkor még az önkormányzatok egymást meg-meghívogatták, és egy idő után érezni lehetett egy egységes találkozó hiányát, amelyen nagyobb körben a képviselők kicserélhetik tapasztalataikat, ötletezhetnek és közös programokat tervezhetnek. Köszönetet mondott az Őszirózsák Klub minden tagjának, akik több éven át segítették az önkormányzat munkáját.
003A nyitóbeszéd után az OSZÖ alelnöke Nagy Tamás tartotta meg ünnepi beszédét: „A településen második ízben járok, és jól tudom, hogy a Nézsai Szlovák Önkormányzat sokat tesz a szlovák hagyományok újjáélesztéséért, fáradhatatlanul kutatja a szokásokat, hagyományokat. Sikerként könyvelheti el a helyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a helyben működ ő általános iskola fenntartásának átvételét. Az ünnep attól lesz nemesebb, hogy kiemelkedik a sodró hétköznapokból. Hogy megáll egy közösség apraja-nagyja a mindennapok rohanásában, és együtt ünnepelnek, együtt örülnek. A mai nap is ilyen.“
A kedves szavak után Nézsa Község polgármestere Styevó Gábor is köszöntötte az egybegyűlteket, megköszönte a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak fáradhatatlan munkáját.
004Ezt követően megkezdődött a kultúrműsor, amelyet Kovácsné Bóbis Klaudia és Rusnák Atila vezetett. A bánkiak szerelmes dalokat és szüreti táncokat mutattak be a közönségnek, a szügyi vendégek szlovák és magyar népdalcsokrot és szatmári táncokat adtak elő, a kisnánai, vácegresi és a helyi Őszirózsák Klub tagjai szlovák, magyar énekekkel léptek fel.
A Találkozás fénypontja a vácegresi vendégek fellépése volt, akik roma néptánccal lepték meg a közönséget. Szintén vidám hangulatot varázsolt a 85. évében járó vanyarci Mari néni, aki vicces történeteket mondott a régmúlt időkből.
A szervezőktől a résztvevők és a képviselők Emléklapot, virágot, csészét a fakanalat vehettek át, amelyek átadásakor Kucsera Andrásné viccesen megjegyezte, hogy „a főzőkanál azért, mert a nők szerettek kavarni,“ de nem csak a konyhában.
005Amíg a zsűri több mint 50 süteményt kóstolgatott, a Közművelődési Ház nagytermében a résztvevők énekeltek, ezzel is családias hangulatot teremtettek. Az eredményhirdetést vacsora, majd élőzenés mulatság következett.
Az idei Szlovák Klubok és Önkormányzatok Találkozója tanúsítja, hogy a szomszédos települések nagyon szívesen meglátogatják egymást és elősegíti a baráti kapcsolatok megtartását, azok elmélyítését. A mai gyors világban nem szabad megfeledkezni a másikról.
A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete és a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatták.

További fényképek kattintás után a Facebookon.

Rusnák Atila

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.