• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Hírek

Palóc Kirakó - Falunap 2009, Nézsa

20090620falunap01Ebben az évben is egy kicsit „más” volt ez a községi rendezvény, mint a korábbi esztendőkben. Nem is csak falunap volt, hiszen sok-sok vendéget hívhattunk.

A vendéglátásra lehetőséget - döccenőkkel, zavarokkal, bizonytalansággal megtűzdelt pályázati folyamat után - az ÚMVP falunapi nyertes pályázata adta, melyet a DIPO-hoz tartozó nyolc település közösen adott be.

20090620falunap07Nézsa abban a reményben lett házigazdája a programnak, hogy a következő években majd mi mehetünk azon települések egyikére, akiket most mi láttunk vendégül.

A nap egyébként a már jól bevált menetrend szerint zajlott.

20090620falunap10Ugyan a hagyományos tábori mise nyolc órás kezdése kicsit korai volt, de így is szép számban jöttek el a nézsaiak. Mise után a szintén hagyományos polgármesteri köszöntő volt soron, melyben Kucsera András polgármester szólt a település helyzetéről, a jelenleg zajló munkákról, és nem maradt el a pedagógusok köszöntése sem. Ilyen alkalmakkor a képviselőtestület javaslatára külön köszöntünk olyanokat, akik kiemelkedő munkát végeznek a településért. Ebben az évben az Őszirózsák (Jasienky) Nyugdíjas Klub vezetője, Szobonya Istvánné Gita kapott szerény ajándékot és emléklapot a testülettől - óriási energiával dolgozik a klubban, minden rendezvényen, eseményen számíthatunk rájuk, és nagyszerűen fogja össze, mozgatja, szervezi a klubtagokat. Sok szépet köszönhet nekik Nézsa, akár virágosításról, akár kézimunka-kiállításról legyen szó. Az idei falunap egyik nagy attrakciója is az ő nevükhöz fűződik.

20090620falunap12A Klub tagsága régi ruhákat gyűjtött össze, és közel harmincan - nem csak klubtagok, hanem fiatalok is - vették magukra a különböző alkalmakra való viseletet. A bemutatón Kovácsné Bóbis Klaudiától, állandó műsorvezetőnktől megtudhatta a közönség, hogy minden alkalomnak, életszakasznak megvolt a maga ruházata, amiből mindenki pontosan „olvasott”, hiszen a ruhának üzenete volt: mást és mást viseltek a különböző egyházi vagy világi ünnepeken, munkákhoz, eseményekhez. A bemutatott ruhák némelyike bizony száz év körüli volt.

20090620falunap16A délelőtti műsorban kapott helyet az óvodások műsora - Zachar Kázmérné és Kucseráné Újszegi Teréz tanította be -, itt szerepeltek az iskolai színjátszók Mezei Csilla vezetésével, Petyerák Lea zeneiskolás fuvolista, és néhány év szünet után ismét élvezhettük Lényi Szilvia népdalcsokrát.

Az iskolai moderntánc-csoport is bemutatkozott egy mambó-koreográfiával - vezetőjük Bölcs-Fedák Katalin -, Fabók Bíborka elmondta az országos szlovák versmondó versenyre vitt meséjét, majd (a most ballagott nyolcadikosok szüleiből alakult alkalmi társulat) előadta az Okos lány c. mesét - fergeteges sikerrel.

20090620falunap21Ezt követte a népviseleti bemutató második része.

A népviseleti bemutatóhoz kapcsolódóan a nyugdíjas klub szervezésében egy kiállítás is nyílt, "A bölcsőtől a sírig" címmel. Ennek egyik részeként régi fényképeket gyűjtött a tagság javarészt a családi albumokból, melyekből a címnek megfelelő fotókiállítást rendeztek Sági Judit és Szarka Péter segítségével, illetve berendeztek egy szobát korabeli használati tárgyakkal, bútorokkal, ágyneművel, régi képekkel.

20090620falunap24A délelőtti műsor végeztével elkezdődtek a sportversenyek: kerékpáros ügyességi verseny, kispályás foci villám-bajnokság - a felsőpetényiek csapata nyerte meg - és persze az elmaradhatatlan lufifújás és -borotválás, ki-issza-meg-gyorsabban-a-pohár- üdítőt-szívószállal bajnokság, és sportszeletet késsel-villával.

20090620falunap31Időközben elkezdtek érkezni a vedégtelepülések csoportjai is. Az egyik legnagyobb érdeklődés a penciek sátrát övezte, ahol néhány úriember nekiállt, hogy penci különlegességet, "sifnyi pörköltet" készítsen két nagy kondérban. Az ősagárdiak régiségekkel, hímzésekkel teli sátorban mutatták be a település hagyományait.

Elkészült az ebéd, a gulyásleves - főszakácsunk, Veres János és csapata ismét remekelt. Nem sokkal ezután elkelt a nézsaiak bemutatójának az első adagja: a krónika nem őrizte meg, ki fogyasztotta el ezt az első adag csíktésztát - ahogy a házi metéltet itt nevezik -, de minden bizonnyal egészségére vált. Tizenkét asszony - a csapatot évek óta Szarka Lajosné szervezi - gyúrta, nyújtotta, aprította, főzte és kínálta túróval, mákkal, dióval, pirított káposztával a házi finomságot. 19 kg lisztből főtt tészta fogyott el... Tehát biztosan finom volt.

A délutáni program kettő órakor indult.

20090620falunap35A műsorban bemutatkoztak a vendégtelepülésekről érkezett hagyományőrző csoportok: a felsőpetényi gyerekcsapat, a legéndi és nógrádsápi asszonykórus, a csővári hagyományőrzők, és itt kapott helyet az országos szlovák énekversenyen részt vett nézsai csapat is (eredetileg négyen indultak, de kettejük betegsége miatt sajnos most csak Szavlik Fruzsina és Papp Zita duóját hallhatta a közönség).

20090620falunap45Az eső csak rövid időre szakította meg a programot - egy kis kényszerszünet következett, amíg zárt helyre költözött a rendezvény.

A kultúrházban előbb Czigány Ildikó - Magyarország egyetlen Boeing-pilótanője - és társai karate-bemutatóját láttuk, majd a vanyarci Rozmarin hagyományőrző együttes mutatta be helyi, galgamenti, zempléni hagyományokból felépített műsorát. Az ő blokkjuk végére megérkezett különleges vendégünk, Éles István, aki a humoristák Karinthy-gyűrűje mellett torkában kétszázötven hangot is birtokol. Kellemes 45 percet hozott a közönségnek paródiáival.

20090620falunap42Rövid szünet után az alsópetényi Vadmacskák vadnyugati táncának és fergeteges kánkánjának tapsolhatott a közönség.

A délutáni műsorral párhuzamosan egy másik esemény is zajlott, aminek a sportbarátok örültek igazán: barátságos meccset vívott a mostani nagycsapat azzal a csapattal, akik közel 20 éve a megyei I. osztályban illetve NB III-ban játszott nézsai csapat tagjaiból szerveződött. A jó hangulatú mérkőzés 2:2-es döntetlenre végződött, ami egy barátságos esetén teljesen helyénvaló.

20090620falunap48A gálamérkőzést és a vacsorát követően Kucsera András polgármester és Tóth József a sportegyesület képviselője köszöntötte a régi játékosokat, kiemelve, hogy nagy öröm volt újra látni azokat az arcokat, akik közül nem egy azóta nem is járt Nézsán, és jó volt látni, hogy a focitudásuk nem sokat kopott az eltelt idő alatt. Az "öregfiúk" egy-egy oklevelet kaptak az esemény emlékére.

20090620falunap53Ezúton mondunk köszönetet mindenkinek, akik segítették ennek a napnak a gördülékeny lebonyolítását: az előkészítés és a rendrakás fizikai részét végző közmunkás-csapatnak, a szakácsainknak, a tésztafőzőinknek, a nyugdíjasklub tagjainak, a pedagógusoknak, a polgármesteri hivatal dolgozóinak, a támogatóinknak, és persze a műsorokban szereplő helyi és vendégfellépőknek. Valamint mindazoknak, akik közönségként megtisztelték a programokat, reméljük jól szórakoztak.

Viszont látásra a Palóc Kirakó - Falunap 2010 programjain.

Frissítés:

A Magyar Televízó szlovák nemzetiségi műsorában is tudósított a nézsai eseményekről:



A Falunap hivatalos támogatói:

Helyi vállakozók

fekvo_umvp

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kulso

dipo

DIPO

eurodirect

Europe Direct kulso

Országos Szlovák Önkormányzat kulso

Magyarországi Nemzeti Etnikai Kisebbségi Közalapítvány

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.