• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Könyvismertető

Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia

Az alapítvány trilógia kötetei:

Alapítvány (regény, 1942–1944)
Alapítvány és Birodalom (regény, 1945)
Második Alapítvány (regény, 1948–1950)

alapitvany„A Galaktikus Birodalom tizenkétezer éve áll fenn békében. Úgy tűnik, a civilizáció virágkorát éli, de ez csak látszat: a matematikus Hari Seldon rámutat, hogy a Birodalom stabilnak hitt rendszere omladozni kezdett, és semmi nem állíthatja meg széthullását. A pszichohistória, az embertömegek viselkedését kutató tudomány segítségével azonban lerövidíthető a bukást követő sötét korszak. Létrejön az Alapítvány, hogy a történelem elkövetkező viharaiban őrizze a civilizáció lángját. Véghez lehet vinni a Seldon-tervet, és fel lehet építeni egy Második Galaktikus Birodalmat a régi romjain? Isaac Asimov robottörténeteivel és az Alapítvány-sorozattal örökre beírta magát a science fiction klasszikusai közé. Bár a trilógia közel hetven éve jelent meg először, máig olvasók millióinak meghatározó élménye. Generációk nőttek fel rajta, és írók, tudósok tucatjaira hatott. Majdnem ötven évvel az eredeti magyar megjelenés után új fordításban, javított formában, mégis az eredeti kiadások szellemiségében, összegyűjtve nyújtjuk át a magyar közönségnek, hogy egyesek újra, mások most először elmerülhessenek Asimov grandiózus és időtálló történetében.”

https://moly.hu/konyvek/isaac-asimov-alapitvany-trilogia

asimovAsimovval kapcsolatban említést kell tennünk arról, hogy több mint 500 kötetet és nagyjából 90 000 levelet, levelezőlapot írt vagy szerkesztett, művei jelentek meg a Dewey-féle tizedes osztályozás (a nálunk használt ETO, egy számkódos tartalomleíró rendszer amerikai megfelelője, előfutára) minden főosztályában, kivéve a filozófiát.

Ebből az 500 kötetből kiemelhető az a „folyam”, ami az évek során kialakította az Alapítvány könyvekkel együtt Asimov Alapítvány-univerzumát. Ide tartoznak a robottörténetek, Eliyah Bailey nyomozó történetei – melyekben színre lép R. Daneel Olivaw és R. Giscard Reventlov, két különleges robot – és persze az alapítvány-könyvek, melyek nem csak a klasszikus trilógiát jelentik, hanem a megelőző és utána következő történeteket is, melyekből megismerjük a pszichohistória megszületésének történetét, és azt is, hogy visszatalál-e a regény világának emberisége az eredet bolygójára, a Földre.

Kitérőként itt még annyit jegyzünk meg, hogy egy sor érdekes, esetenként elgondolkodtató, bár elsőre kis semmilyen problémát fölvető novellát írt, illetve érdekesek a „Fekete Özvegyek Klubja” történetek is, de nehéz pár mondatban összefoglalni ezt a hatalmas életművet (a rossznyelvek szerint Asimov simán csak grafomán volt… e sorok írója örülne, ha csak fele ennyire lenne grafomán).

A teljes Alapítvány-univerzum kapcsán már említettük a robottörténeteket, illetve a két különleges robotot. Asimov egyik ismeretterjesztés-szerű írásában, ahol egyébként a robottörténeteivel foglalkozik, említi, hogy az irodalomban korábban megjelenített „mesterséges lények” embernek ártó viselkedése miatt létező „Frankenstein-komplexus”-nak köszönhető, hogy megszülettek a robotika törvényei. Ezek mögött épp az a szándék állt, hogy valamilyen módon legyőzze, megelőzze, kikerülje ezt a komplexust, és biztosítsa, hogy az őáltala kitalált robotok hogyan legyenek tejes mértékben az ember(iség) segítői. Ezek a törtvények meghatározzák a robotok viselkedését minden téren, meghatározzák korlátaikat – amiket semmi körülmények között nem hághatnak át anélkül, hogy a tulajdon létüket ne veszélyeztetnék.

A törtvények látszólag egyszerűek, nincs bennük semmi bonyolult, de ha alkalmazni akarjuk őket, akkor kiderül, hogy nagyon is pontosan adják meg a működés kereteit. (A törvények „visszásságairól” szólnak pl. az Én, a robot című gyűjtemény Susan Calvin történetei. Egy későbbi regényben pedig az a gond merül fel, hogy a Solaria bolygó robotjai számára hogyan definiálják az ember fogalmát – ez esetben fontos, sőt, alapvető kitétel, hogy az ember solariai nyelvjárásban beszéljen, mert aki nem így szól, az, még ha embernek látszik is, nem ember…)

A robotika törvényei

„Kezdjük azzal, hogy a robotika, mint fogalom, vagy tudományos fejlesztési irányvonal már a névadását is Asimovnak köszönheti, de alighanem ő maga sem gondolta volna, hogy az eredetileg 1941-ben írt három alaptétele jövőkutatók, és a mesterséges intelligenciákat fejlesztő szakemberek számára meghatározó jelentőségű lesz gyakorlatilag a XX. század második felében, de még a XXI. század elején is. Bár az eredeti hármas törvényt azóta számtalanszor módosították, kiegészítették, de a mai napig vita tárgyát képezi tudományos körökben, vajon tételei mennyire használhatóak a való életben.”

(idézet innen: https://ectopolis.hu/irodalom/az-alapitvany-a-robotok-es-a-birodalom-ura-100-eve-szuletett-isaac-asimov/ - megnyitás 2021. július 29.)

A robotika törvényeiről azt is tudni kell, hogy kellő körültekintéssel megfogalmazott parancsok kiadásával olyan helyzetbe lehet hozni a robotot, hogy cselekedetével – egy adott helyzetre adott válasszal, bármit is tesz - megsérti valamelyik törvényt. Ez egy visszafordíthatatlan mentális zárlatot eredményez a robotnál, azaz működésképtelen lesz. (Lásd a már említett Susan Calvin történeteket, vagy a Hajnal bolygó robotjai regényt.)

A robotika három törvénye

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és második törvény előírásaiba. A robotika kézikönyve, 56. kiadás, 2058 (…)
[Isaac Asimov: Én, a robot. Móra, 1991. Baranyi Gyula fordítása. Isaac Asimov: I, Robot. A Signet Book the New American Library, New York, 1964.]

A robotika nulladik törvénye

  1. A robot nem árthat az emberiségnek, és nem nézheti tétlenül, ha az emberiséget veszély fenyegeti. (…)

Az e törvényt tartalmazó robotoknál az első törvény átalakul: A robot nem árthat emberi lénynek és nem nézheti tétlenül, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen, kivéve, ha ez összeütközésbe kerül a nulladik törvénnyel. Hasonlóan változik a második és harmadik törvény szövege is. (http://mek.niif.hu/00000/00056/html/128.htm)

A nulladik törtvény a Robotok és Birodalom c. regényben fogalmazódik meg, Daneel és Giscard beszélgetései során. Giscard egy „véletlen” folytán érzelem-(gondolat)olvasó és érzelem-befolyásoló képességekre tesz szert, és e képességének a használata során kristályosodik ki benne a nulladik törvény szükségessége, hogy még hatékonyabban használhassa képességeit az emberiség érdekében. De ki, vagy mi az emberiség? Mert egy ember konkrétan meghatározható, de az emberiség már elvont fogalom, nem beszélve az emberiség érdekeiről… Annyit talán elárulhatunk mivel a regénynek ez csak az egyik végkifejlete, hogy Giscard végül ezen a belső vitán nem is képes túllépni,de mielőtt végleg megszűnne működni, tudását átadja Daneelnek.

A teljes Alapítvány-univerzumot nézve végső soron ennek a nulladik törvénynek lesz a folyománya a pszichohistória – sok-sok évvel a nulladik törvény megszületése után érzi majd meg a lehetőséget Daneel, - aki ekkor már közel 20 000 éve működik - hogy Hari Seldon az az ember, aki képes lesz kidolgozni azt a matematikát, ami ahhoz a „rendszerhez” kell, aminek a csíráját Giscard ültette el Daneel pozitronikus agyában. (A pozitronikus agy is asimovi találmány, ez adja a robotokat működtető „számítógépet”, és ebbe égetik bele kitörölhetetlenül a robotika törvényeit.)

A pszichohistória egy olyan „matematikai pszichológia”, ami matematikai modellek – talán a valószínűség számításhoz lehetne a legjobban hasonlítani ezeket – alapján igyekszik megjósolni a nagy létszámú embercsoportok adott problémákra adott válaszait, úgy, hogy a csoport – természetesen – ne ismerje a pszichohistóriai jóslatokat. Kidolgozásának idején a pszichohistória elsődleges célja az volt, hogy az Első Galaktikus Birodalom bukását követő káosz időszakot harmincezer évről lerövidítse egy-két ezer évre, hogy az első birodalom romjain felépülhessen a Második Birodalom. Hogy ez sikerül-e… azt nem áruljuk el, csak annyit, hogy egy érdekes gondolat beférkőzik a pszichohistória fogaskerekei közé, és egy ember döntésén fog múlni, hogy mi lesz a pszihohistória jóslatával. Ez már nem a Trilógia utolsó kötetéből fog kiderülni…

Az Alapítvány univerzum kötetei:

Én, a robot (I, Robot, novelláskötet, 1950)
Robottörténetek (The Complete Robot, novelláskötet, 1982 – az Én, a Robot kötet összes novellája mellett más történeteket is tartalmaz)
Acélbarlangok (The Caves of Steel, regény, 1953 – első magyar kiadása még Gyilkosság az űrvárosban címmel jelent meg)
A mezítelen nap (The Naked Sun, regény, 1956)
Tükörkép (Mirror Image, novella, 1972)
A Hajnal bolygó robotjai (The Robots of Dawn, regény, 1983)
Robotok és Birodalom (Robots and Empire, regény, 1985)
A csillagok, akár a por (The Stars, Like Dust, regény, 1951)
Az űr áramlatai (The Currents of Space, regény, 1952)
Kavics az égben (Pebble in the Sky, regény, 1950)
Az Alapítvány előtt (Prelude to Foundation, regény, 1988)
Előjáték az Alapítványhoz (Forward to Foundation, regény, 1993)
Alapítvány (Foundation, regény, 1942–1944)
Alapítvány és Birodalom (Foundation and Empire, regény, 1945)
Második Alapítvány (Second Foundation, regény, 1948–1950)
Az Alapítvány pereme (Foundation's Edge, regény, 1982)
Alapítvány és Föld (Foundation and Earth, regény, 1986)

Az asimovi univerzum már a szerző halála után, de az örökösök jóváhagyásával kiegészült még három kötettel:

Gregory Benford: Az Alapítvány félelme
Greg Bear: Alapítvány és Káosz
David Brin: Az Alapítvány győzelme

Ezek illeszkednek az Alapítvány-könyvek közé, de nem mint egész kötetek, hanem sokszor néhány fejezetük „illesztendő be” valamelyik korábbi Asimov-mű fejezetei közé – ugyanakkor külön, és nem „időrendben” olvasva, azaz ugrálva e könyvek és Asimov művei között, is élvezhető olvasmányt jelentenek. A három kötet teljessé teszi Hari Seldon életét és munkásságát, részletesebben foglalkozik a pszichohistória megalkotásának buktatóival.

Az Asimov kép forrása: https://ectopolis.hu/wp-content/uploads/isaac-asimov-01.jpg

A trilógia egybe kötött változata kölcsönözhető a könyvtárban!

Erich Kästner: a Két Lotti

ketlottiMelyik gyerek nem gondolt még arra, mennyire jó lenne egy ikertestvér, aki úgy hasonlítana rá, hogy még az édesanyjuk sem tudná megkülönböztetni őket?

Nos, Kästner regényében két ilyen kislányról van szó. Ráadásul még nem is ismerik egymást, mert szüleik régóta elváltan élnek, s egyik az apjánál, másik az anyjánál nevelkedik. Az ikrek egy gyermeknyaralóban találkoznak, és rájönnek, hogy testvérek. Hasonlóságuk sok mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány komolyabb dolgot tervez: ki akarják békíteni az elvált szülőket, s ezért szerepet cserélnek. Hogyan viselkedik mindegyik a megváltozott élethelyzetében, és miképp sikerül tervük végrehajtása – erről szól A két Lotti könnyes-vidám története.

https://moly.hu/konyvek/erich-kastner-a-ket-lotti

A szerzőről: https://moly.hu/alkotok/erich-kastner/wikipedia

Kölcsönözhető a könyvtárban!

Jules Verne („Verne Gyula”)

vernegyulaNyolcvan nap alatt a föld körül – ezt a könyvet talán mindenki ismeri.

Az is lehet, hogy a cím onnan lehet ismerős, hogy volt egy rajzfilmsorozat is (https://hu.wikipedia.org/wiki/80_nap_alatt_a_F%C3%B6ld_k%C3%B6r%C3%BCl_Willy_Foggal), ami e sorok írójának ugyan nem tetszett, de ez egy szubjektív vélemény.

Tehát ha máshonnan nem is, erről a könyvről szinte biztos, hogy tudjuk, ki ez az ember (Volt egy időszak, amikor előszeretettel „magyarosítottak” népszerű írókat, így lett a Winnetou-történetek írója, Karl May is May Károly.) Könyvei viszont érdekfeszítő olvasmányt jelentenek napjainkban is.

„Tempójuk” ugyan lassabb annál, amihez „hozzá vagyunk szoktatva”, viszont van idő kiélvezni az izgalmasabbnál izgalmasabb történéseket, és van idő, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan volt képes Verne mindazt megjósolni, amit a könyveiben leír, és aminek a nagy része mára – valóság lett, sőt, a tudomány már túl is lépett egyiken-másikon…

Jules Gabriel Verne, magyarosan Verne Gyula (Nantes, 1828. február 8. – Amiens, 1905. március 24.) francia író, egyben a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja. A könyveiben említett száznyolc terv és találmány döntő többségét mára már megvalósították. »Minden, amit kitalálok, minden, amit elképzelek, a valóság alatt marad, mert eljön majd a pillanat, amikor a tudomány alkotásai túltesznek a képzelet szüleményein« – Jules Verne

Az íróról: https://moly.hu/alkotok/jules-verne/wikipedia

A Verne kép forrása (utolsó megnyitás 2021. jújius 29.)

Kölcsönözhetők a könyvtárban:

Storitz Vilmos titka : regény az ifjúság számára
Grant kapitány gyermekei
Nemo kapitány : tenger alatt a világ körül
A dunai hajós (magyar film is készült belőle, ismertető a port.hu-n)
Véres dráma Livóniában
Észak dél ellen
Sztrogof Mihály (az 1975-ös francia-osztrák-svájci-NSZK filmsorozatban Madaras József is szerepelt, ismertető a port.hu-n)
Hódító Robur ; A világ ura
Kétévi vakáció
Nyolcszáz mérföld az Amazonason
Az arany meteor
A tizenöt éves kapitány
A prémvadászok
A Franklin kifut a tengerre

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk ura

gyurukuraFelnőtteknek szóló mese…? Talán. Vagy inkább fiataloknak…? Talán. Viszont mindenképpen jó mese, magával ragadó.

Pedig nem is mindig könnyű olvasmány, néha szinte bele lehet veszni a nevekbe, hogy ki kicsoda, és a történetekbe, amiket elmondanak a furcsa nevű szereplők, és mégis, hajtja az embert a kíváncsiság. El kell olvasni.

És a filmet is meg lehet nézni, mert – e sorok írójának véleménye, amivel nem kötelező egyet érteni – a lehető legtöbbet és legjobbat sikerült kihozni a három kötetből. Hiszen nem egyszerű a filmre vitel…

„A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a három vaskos könyvben, amikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték.

Abban az időben, amikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündék, féltündék, az ősi Nyugatfölde erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdőtündék fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az ember fajnak. Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde.

Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.”

Az idézett szöveg: https://moly.hu/konyvek/j-r-r-tolkien-a-gyuruk-ura

A szerzőről: https://moly.hu/alkotok/j-r-r-tolkien/wikipedia

A filmek adatlapjai a világhálón:

A gyűrűk ura - A Gyűrű szövetsége: IMDB, port.hu
A gyűrűk ura - A két torony: IMDB, port.hu
A gyűrűk ura - A király visszatér: IMDB, port.hu

Kölcsönözhető a könyvtárban!

J. R. R. Tolkien: A hobbit

 hobitHa valaki látta már a filmet, de még nem olvasta a könyvet, akkor MINDENKÉPPEN olvasni kell. Ha még nem látta a filmet, akkor is olvasni kell, és aztán talán megnézni a filmet.

De ez utóbbit nem muszáj.

A könyv… az az igazi. Persze itt – a lapokon – nincs CGI, trükkök. A CGI a fejünkben lesz. A látvány a fejünkben lesz. A történet pedig elragad. Akkor is, ha néha kicsit nehéz követni Tolkien történetfűzését, ha néha sok a név, és már azt sem tudjuk, ki kicsoda… csak tudni akarjuk, hogy mi is lesz Smauggal… és Bilbóval… és a Gyűrűvel.

„Ha megmozgatják a fantáziádat az oda és vissza történő utazások, amelyek kivezetnek a kényelmes nyugati világból, a Vadon szegélyén túlra, és érdekel egy egyszerű (némi bölcsességgel, némi bátorsággal és jelentős szerencsével megáldott) hős, akkor ez a könyv tetszeni fog, mivel épp egy ilyen út és utazó leírása található benne. A történet a Tündérország kora és az emberek uralma közti réges-régi időkben játszódik, mikor még állott a híres Bakacsinerdő, és a hegyek veszéllyel voltak tele. Az egyszerű kalandozó útját követve útközben megtudhatsz (ahogy ő is megtudott) – ha még nem ismernéd mindezeket a dolgokat – egyet s mást a trollokról, koboldokról, törpökről és tündékről, s bepillantást nyerhetsz egy elhanyagolt, de lényeges időszak történelmébe és eseményeibe. Mert Zsákos Bilbó úr számos jelentős személynél járt; beszélt a sárkánnyal, a hatalmas Smauggal; és akaratán kívül jelen volt az Öt Sereg Csatájánál. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel ő egy hobbit. A hobbitok fölött a történelem és a legendák mind ez idáig átsiklottak, talán mert rendszerint többre tartják a kényelmet, mint az izgalmakat. Ez a személyes visszaemlékezések alapján készült beszámoló, amely Zsákos úr egyébként csendes életének egy izgalmas évét írja le, azonban képet adhat erről a becses népről, akik (úgy mondják) manapság megfogyatkoztak. Mert nem szeretik a zajt.”

Az idézett szöveg: https://moly.hu/konyvek/j-r-r-tolkien-a-hobbit

A szerzőről: https://moly.hu/alkotok/j-r-r-tolkien/wikipedia

A filmek adatlapjai a világhálón:

Váratlan utazás: IMDB, port.hu
Smaug pusztasága: IMDB, port.hu
Az öt sereg csatája: IMDB, port.hu

Kölcsönözhető a könyvtárban!

Fekete István: Vuk

vukPersze könnyű belemagyarázni… aztán szinte hallani a mondatot, amit a legenda szerint Arany János mondott egyik versének elemzését kommentálva, hogy „Gondolta a fene…”

Nem lehet azonban megkerülni, hogy Fekete István állattörténeteinek – is – van legalább egy második jelentésrétege, olvasata, ami sokszor messze túlmutat a történeten. Így van ez a Vuk-kal is…

Nem csak a kis róka felnőtté válásáról szól, illetve ez a történet nekünk embereknek szól, hogy az életben mindenért meg kell küzdeni, de ebben a küzdelemben nem vagyunk egyedül, mert mindenkinek van például egy Karakja, és az életben egy sor szép és jó dolog is van, amit manapság nem veszünk észre. Talán ifjúsági regénynek mondják, de ugyan annyira szól a felnőtteknek is.

„A rókalyuk folyosója tágabb lett, és a pitvaron túl, mint egy teknő, öblösödött a kamra, ahol halkan szuszogott a rókakölyök. A szőrös gomolyag mozogni kezdett, orra kutatva emelkedett a levegőbe… „Vuk lesz a neve, mint öregapjának, ki első volt a nemzetségben. Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul.” Az író igen népszerű állatmeséje a kisróka felnőtté válásáról szól; a rögös utat bejárva Vuk a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz.”

Idézett szöveg: https://moly.hu/konyvek/fekete-istvan-vuk

A szerzőről: https://moly.hu/alkotok/fekete-istvan/wikipedia

Kölcsönözhető a könyvtárban!

Fekete István: Kele

 kele„Megsebesül egy gólya, nem tarthat a többiekkel Afrikába. Hogyan veszi gondjába az ember, hogyan szokik össze a háziállatokkal, hogyan vészeli át a telet, milyen ösztönöket ráz fel benne a tavasz és a nyár – ezt mondja el vonzóan és költőien Fekete István, a természeti világ és falusi élet avatott ismerője. Nemcsak a vadon élő és ősidők óta emberhez szelídült állatok találkozásáról van szó azonban. Nemcsak a házőrző kutya, a csacsi és a ló meg a tehén tárgyalja meg életének apró-cseprő gondját és baját Kelével, a sérült szárnyú és következésképpen túlzottan érzékeny, szilajul gyanakvó gólyával. Itt az ember is a természet egészének szerves részeként él falusi környezetében.”

A könyv sokkal több, mint a gólya története, több annál, hogy hogyan szokik össze vadon született és háziállat.

A könyv az ÉLET RENDJE. Amiben benne van, hogy Kele hogyan gyógyul meg és szokja meg az – ideiglenes – rabságot. Az udvar állatai hogyan viszonyulnak az új lakóhoz. Az ember hogy viszonyul az új lakóhoz. Az új lakó hogyan viszonyul mindehhez. Kinek melyik törvény a fontosabb, ki, melyik törvényt és milyen mértékben hajlandó áthágni.

Az állatok történetei mellett igen fontosak az emberi történetek. Hogyan működik az emberek közössége, a falu, a piac? Hogyan viszonyul az ember a természethez, az állatokhoz, a növényekhez? Hogyan viszonyul az ember az emberhez? Mind olyan kérdés, ami bizony fontos a ma élő ember számára is.

Nem szabad elmenni a könyv humora mellett sem – ami abból adódik, Fekete István mennyire ismeri az állatokat, és nem csak a vadon élőket, hanem a ház körülieket is, mert például Miska, a szamár humorral teli bölcsessége sok mindent meghatároz a történésekben, barátsága Vahurral, a házőrzővel külön történet is lehetne.

A szerzőről: https://moly.hu/alkotok/fekete-istvan/wikipedia

Kölcsönözhető a könyvtárban!

Fekete István: Téli berek

teliberekFekete István Tüskevárának olvasói bizonyára emlékeznek még Tutajos és Bütyök – becsületes nevükön Ladó Gyula Lajos és Pondoray Béla hetedik (illetve a Téli berekben már nyolcadik) osztályos tanulók – vakációjának történetére. István bácsi, az állami gazdaság agronómusa szeretné szívóssá edzeni elkényeztetett unokaöccsét, ezért Matula Gergelyt bízza meg a fiúk nevelésével. A berekbeli élet lefarag minden nagyzolást és nyegleséget a két pesti kamaszról, és Tutajos, elbúcsúzva a nyártól, Matula véleménye szerint is „felsőbb osztályba léphet”. Ez a felsőbb osztály a „téli berek”, amely teljes szépségében tárul fel Matula két védence előtt. A szabadjára engedett fiúk önként vállalt fegyelemmel kerülik ki a vadász-halász élet buktatóit, s mire véget ér a vakáció, Matula két egész ember, két komoly fiatal férfi kezét szorítja meg búcsúzóul.

Olvasói vélemények: (Bla felhasználó)

„A Téli berek, virágzó diákszerelmek, s a férfivá érlelő vidék – számomra ma is varázsos kép, történetek, megfogó regék… Az 1966-os kiadású könyv megsárgult lapjai bár furcsa könyvszagot árasztottak, Fekete István írásai külső és belső szépségükkel egyaránt megragadtak most is, s mindig az utolsó szóig fogva tartanak. Él bennük a természet és a tisztesség, emberség vonzereje, amely engem nem ereszt – persze nem is akarnék ebből a gondolati kötelékből szabadulni. Hogy is tehetném, mikor még magam is emlékszem a téli „influenza és szénszünetekre”,a diákszerelem érzéseire, a „sparhelt” – ami a német takarékos-tűzhely magyar megfelelője – otthonos melegére, az épület vert falára, nádtetejére. Tutajos és Bütyök kalandjai, nyulak, rókák, fajdkakas, bagoly 50 év múltán is épp oly megkapóak, mint egykor gyermekkoromban voltak. Egy ilyen könyv kifejezett időutazás is, vissza a múltba-nosztalgia, mert ezeket az idilli pillanatokat manapság már csak igen ritkán és különleges helyzetben tapasztalhatja meg a valóságban – főként a budapesti – olvasó… A szerző tájleírásai, a természet változása egyes mozzanatai megrajzolása oly költői és élő, nemigen tudom mihez, csak a való élethez hasonlítani. Reich Károly illusztrációi tökéletesen egészítik ki a szóban megfestett látványvilágot. (…)”

(pannik felhasználó)

„A Tüskevár utolérhetetlen és megismételhetetlen. Megközelíti a Téli berek, de nálam valahogy nem ér fel oda. Nagyon magasra tette a lécet Fekete István a Tüskevárral és bármennyire is nem akartam összehasonlítani nem tudom nem megtenni e néhány sor erejéig. A történet tetszett, ismét együtt kalandozhatunk a fiúkkal a berekben és a lelkükben, ráadásul télen. A tájleírások hangulatosak (bár nekem egy kicsit sok volt belőle). Az események ismét magukkal ragadnak bennünket, szépen lassan csordogál az élet, mindennek megadják a módját, az orvos emberségessége, a betegért való tenni akarása, barátsága és törődése mesebeli, szinte hihetetlen mivé lett ez a szakma napjainkban. Na de nem ez a lényeg és biztosan vannak kivételek ma is. Szerettem olvasni, kedvenceim Matula, Náncsi meg a vidéki mellékszereplők mind-mind a szerethető, becsületes, tisztességes és bölcs formájukat hozzák. A fiúk, ők nagyon érdekes barátságban vannak egymással, sokféle érzelem, gondolat kerül elénk amiket jó olvasni. Az élet nagy tanítómester és ez a könyv végén bennünket is megrázó erővel ér el. Ennek a könyvnek a vége durvább és elgondolkodtatóbb. Összességében szerettem olvasni, mert nagyon szép, természet közeli, emberi.”

Az idézett szövegek: https://moly.hu/konyvek/fekete-istvan-teli-berek

A szerzőről: https://moly.hu/alkotok/fekete-istvan/wikipedia

Kölcsönözhető a könyvtárban!

Fekete István: Tüskevár

 tuskevar»…Maga javíthatatlan álmodozó, Ladó. Abban is bizonytalan, amit tud. Nos?« - Kengyel kemény szavai egy kamaszfiúhoz.

Azé a Kengyelé, aki ugyan szigorú, de, mint kiderül, vajszíve van, és teljesen átérzi a mérnök szülők felől érkező nyomás súlyát a tanulmányi eredményre vonatkozóan… És ez a vajszív nyitja meg az utat egy teljesen más világba, ahova a főhős Tutajos – a Ladó, azaz Ladó Gyula Lajos – valószínűleg mindig is vágyott, csak magának is bevallani sem biztos, hogy merte.

A könyv LASSÚ. Nincsenek benne a manapság szinte kötelező villámgyors, akciódús jelenetek. Ugyanakkor jól esik belelassulni és magunk elé képzelni például a Kis-Balaton természeti leírásait, a madárvilág életét, az életet a természet nem is mindig oly lágy ölén.

Tutajost nagybátyja, az agronómus István bácsi rábízza Matulára, az öreg pákászra (akinek a keze alatt ő maga is fickándozott), előtte elmondva a játékszabályokat, hogy mindig a maga bőrét viszi vásárra, valamint „szivart lopni lehet, de nem szabad”, mert az ő szeme mindent megjegyez, bár annak idején ő is ugyanúgy lopta a szivarokat Matulának… Aztán sorban jönnek a tanítások Matulától is, aki soha nem kapkod, mindig nyugodt, a napszemüvegről meg csak annyit mond, hogy minek? „Csukja be a szemit, ha sok a nap…” Közben pedig megtanítja Tutajosnak – majd később Bütyöknek is – a természet szépségét, fontosságát, hogy nem biztos, hogy az embernek minden áron bele kell avatkozni, mert a természet bölcs.

Nem szó szerinti idézet…: A kánya megfogja a kis vöcsököt, mert az a dóga. Arra meg vigyázzon az anyja, mert annak meg az a dóga… És mikor Tutajos ragaszkodik a kánya-trófeához, Matula csendben megjegyzi, hogy a kányának is van két-három fiókája, ha meglövik az öreget, azok majd sipákulnak két-három napig, aztán éhen pusztulnak. Nem kell ebbe nekünk beleszólni…

LASSÚ a könyv, de fontosak benne az ilyen, és ehhez hasonló „tanítások” a mai fiatalságnak is.

„Egy vakáció története elevenedik meg a regény lapjain, mégpedig egy olyan vakációé, amilyenről minden fiú álmodik. Két pesti diák - Tutajos és Bütyök – a Kis-Balaton sás- és nádrengetegében tölti a szünidőt, Matula Gergelyt, az öreg pákászt bízzák meg a fiúk nevelésével. Gergő bácsi, aki úgy ismeri a nádak, sások, tocsogók és tavak vadregényes vidékét, mint a tenyerét, szárnya alá veszi a városi gyerekeket, és kijáratja velük a természet és valóság nehéz, de sok örömet, igaz élményt tartogató nyári iskoláját. Halászat, vadászat, egy kis híján tragikus kimenetelű nyári vihar, a török időkbeli Tüskevár felfedezése, egy leheletfinoman bontakozó gyerekszerelem – csak úgy rohannak a napok. Mire a vakáció véget ér, a két fiút szinte kicserélték, búcsújuk a berektől fájó, de nem végleges: a téli szünidőben visszajönnek. A két fiú története az író Téli berek című regényében folytatódik.”

Idézett szöveg: https://moly.hu/konyvek/fekete-istvan-tuskevar

A szerzőről: https://moly.hu/alkotok/fekete-istvan/wikipedia

A nagysikerű TV-sorozat adatlapja a port.hu-n

Kölcsönözhető a könyvtárban!

Csukás István: Nyár a szigeten (film: Le a cipővel!)

leacipovelE sorok írója a filmet látta sok-sok évvel ezelőtt, és örökre beégett: „Gazsi bácsi lótetű!” illetve „A követ minden követ követ.”

Melyik gyerek ne szeretne egyszer szülői felügyelet nélkül táborozásra indulni? E könyv kis hősei pontosan ezt teszik, és hamarosan kiderül, hogy nem is olyan könnyű dolog a felnőttek segítsége nélkül boldogulni… Akik azért – mert féltik is, no meg ismerik is csemetéiket – megszervezik a titkos figyelőszolgálatot a környék alkalmas – vagy kevésbé alkalmas – embereivel, hogy lépjenek közbe, ha a csemeték valami nagy őrültségbe keverednének, és hogy figyeljék, a vakációra kiadott feladatokat, mint a hegedűn gyakorlás, elvégzik-e?

Annak idején nagy sikerű tévéfilm is készült a könyv alapján, Le a cipővel! címmel.

Ismertető a könyvről: https://moly.hu/konyvek/csukas-istvan-nyar-a-szigeten

A szerzőről: https://moly.hu/alkotok/csukas-istvan/wikipedia

A film adatlapja a port.hu-n

Kölcsönözhető a könyvtárban!

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.