• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Községi Könyvtár

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

tomsawyerA könyv első igazi története talán mindenkinek ismert: hogyan csináljunk kereseti lehetőséget a nagyon utált kerítésmeszelésből?

Polly néni kiadja a munkát, Tom nagyon utálja, de amikor megjelennek a haverok, úgy tesz, mintha a világ legélvezetesebb dolgát tenné – és így szakaszonként, némi fizetség (nem okvetlen pénz, később kiderül, hogy a döglött macska remek valuta) ellenében a többiekkel elvégeztetni a munkát?

Tom igazi kis csibész, minden csínyben benne van, veszélyes kalandokba is keveredik, meg persze ott van Becky… Pillantsunk be egy réges rég letűnt világba…

Vélemény – és ajánló – a könyvről (moly.hu, Ákos_Tóth felhasználó):

Érdekes felismerni, hogy miközben maga Twain is világosan tetten érhető közvetlen hatásként több magyar írólegenda munkásságában (Rejtő, Karinthy, hogy csak a nyilvánvalóbbakat nézzük), a Tom Sawyer kalandjai fix előképe még az Indul a bakterháznak is – hiszen bár gyermekekről, gyermekeknek szól elsősorban a konkrét történet, a konfliktus már jellegzetesen felnőttes, komolyabb társadalmi kérdésekre fókuszál. Igaz, Twain még nem megy olyan mélyre, mint mondjuk Rideg (akinek a szándékait sokszor fel sem ismerik az olvasói), de azért Tom kalandjait követve elég hamar rádöbbenhetünk, hogy a konfliktus végpontjában a főhős valóban a felnőtté válás küszöbére lép – sőt, szigorúan élményei alapján akár még koravénnek is nevezhetnénk… Nem kell ugyanis minden gyermeknek olyan kalandokat kiállnia, mint neki, modern szemüvegen át nyugodtan mondhatnánk: a szöveg következetes jó kedélyűsége dacára minden jel arra utal, hogy Tomnak nehéz gyerekkora volt, kalandor lelke folyamatosan bajba vitte, és sikerült is előbb-utóbb a halál torkába lökdösnie magát. Találékonysága és talpraesettsége kiviszi a bajból, és láthatóan Twain is úgy tekint rá, mint egy jövőbeni pozitív értelemben vett kalandorra. Ezzel együtt a szövegben végig elbagatellizál bizonyos motívumokat, amiknek normál körülmények között erőteljesebben kellett volna hatniuk Tomra. A szerző optimizmusa talán abból táplálkozik, hogy Tom egy jó ember csírája, aki már gyermekkorában is bukdácsolva ugyan, de sikerrel vesz minden elé görgetett, avagy magának megtalált akadályt. Fontos ebben a kérdéskörben a fizikai és az erkölcsi, majd érzelmi helytállás is – van itt minden, mint a búcsúban. Szerkezeti szempontból feltűnő, hogy Twain talán menet közben kapott rá igazán a főhősre – az első fejezetek önálló novelláknak tetszenek, amiket akár újságokban is lehetne közölni. Tom ekkor még valóban átlagos gyermek gyermekekre jellemző kalandokkal és csínyekkel, például a klasszikus kerítésfestős epizóddal. Később a szerelem, a nagy szökés, majd a gyilkossági ügybe történő belekeveredés, a barlangi eltévedés hatására az egész írás szellemisége sötétebb árnyalatot kap – a játék immáron nem babra megy, a kalózos-robinhoodos játszadozást beárnyékolja az egyre komolyabb, az ártatlan fiatalságtól egyre jobban elszakadó élmények és tapasztalatok sora. A szöveg ezzel együtt lesz egyre komplexebb, a fejezetek pedig koherensek. Végül Tomnak egy utolsó erkölcsi erőfeszítéssel sikerül Huck barátja útját is terelgetnie, ami szép, kerek lezárást eredményez: a felnőtt Tom Sawyernek is helye lenne az irodalomtörténetben, kár is, hogy őt nem ismerhettük meg. Nagyon klassz könyv, vérbeli klasszikus, ami az idő múlásával is megőrizte frissességét, humorát, megcélzott korosztálya (noha ilyen valójában nincs is) számára is maximálisan élvezetes maradt. Tipikus darabja az „ezzel szerettesd meg az olvasást tíztől százéves korig” jellegű műveknek.

Szöveg: https://moly.hu/konyvek/mark-twain-tom-sawyer-kalandjai

Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens): https://moly.hu/alkotok/mark-twain/wikipedia

Kölcsönözhető a könyvtárban!

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.