• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Disznóvágás

Régi hagyomány szerint

drenko 0001drenko 0002Régen disznóvágás minden családban volt, hiszen megtermelték a gabonát, tartottak anyadisznót , 2-3 malacot megtartottak a többit eladták. Mikor a disznó kb. 200 kg-os lett- novembertől februárig- levágták, feldolgozták. Volt friss hús, tepertő, szalonna, hurka, kolbász, disznósajt. A felesleget besózták, felfüstölték, így tartósították. A közelebbi rokonoknak is vittek kóstolót, így egész télen volt disznótoros kóstoló, hiszen a rokonok visszaadták amikor ők vágtak –disznólkodtak. Reggel korán a meghívott böllér és a család összejött. A házigazda pálinkával fogadta az összegyűlteket, majd elkezdődött a disznóvágás. Az asszonyok vizet forraltak a katlanban a forraláshoz, előkészítették a fűszereket, fateknőt, edényeket. A böllér leszúrta az állatot, a háziasszony egy edénybe felfogta a vért, melyet a hurkához használtak fel később. Következett a pörzsölés, melyhez szalmát használtak. A pörzsölés után jött a forrázás nagy fateknőben, majd a pörzsölt bőr tisztítása következett vakaró eszközökkel.

disznotor ka 0001A letisztított, lemosott disznó feldolgozása következett, melyhez felfektették egy falapra az állatot, majd felnyitották, kiszedték a belsőségeket. A belsőségeket az asszonyok szétválogatták, betették főzni a májat, veséket, tüdőt, majd a nyelvet, fejet és minden aprólékot, melyet főzni kellett a hurkához és a sajthoz.

disznotor ka 0001A húsokat, szalonnát asztalra rakták. Az asszonyok a belek mosását végezték, melyekbe töltötték a hurkát és a kolbászt. A darabolás után kiválogatták a füstölni valót, a többi húst ledarálták kolbásznak. A főtt húsokból lett disznósajt, rizs hozzáadásával májas és véres hurka. A szalonnát kockára vágták, majd a disznóvágás végén ebből sütötték ki a zsírt és lett finom töpörtyű. Az asszonyok készítették a finom ételeket: reggel abárolt szalonnát és főtt májat, vagy tojásos velőt. Ebédre pörkölt volt főtt krumplival, estére elkészült a toros káposzta, az orjaleves és a finom sült hurka és kolbász. A házigazda elkészítette a sólét a pácoláshoz, mely egy-két hétig tartott, majd felfüstölték a húst és szalonnát, ez több hónapon keresztül biztosított táplálékot a családnak. Kérem, szíveskedjenek a Nézsa Település Értéktárába felvenni!

Kucsera Andrásné NSZNÖ elnök

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.