• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Hírek

Jöjj, és kövess engem! - keresztútszentelés

kislap09Szívünk, lelkünk most kitárjuk
Utad Jézus Veled járjuk
Kérünk mélyen belevéssed
Szíveinkbe szenvedésed.

(Sík Sándor Egyházi énekek)

Hosszú gondolkodás, tervezés, számos ötletbörze, egyeztetés és nem kevés szervezőmunka eredményeként 2009. május elsején megtörtént az első kapavágás. Ettől a pillanattól vált biztossá: a valamikori temetői feljárati út mentén, egészen az 1826-ban épült klasszicista műemlék kálváriáig megépül a keresztút.

01A gondolat Prontvai Sándor fejében született meg, hogy készüljön el a keresztút. Megszervezte és összegyűjtötte a munkákhoz szükséges tőkét, végigjárva a falu családjait, fáradhatatlanul szervezte a munkát, a segítők ellátását, a szükséges anyagok helyszínre szállítását, közben természetesen folyamatosan tartotta a kapcsolatot a tervező művésszel, Hérics Nándor festőművésszel. 

Napról napra változott a terület, a temetőbe járók szinte minden nap láttak valami változást.

Végül elkészült a 15 állomás - melyből az utolsó, tizenötödik a feltámadás - és a keresztút kapuja, és már csak a felszentelés volt hátra. Amire 2009. szeptember 20-án került sor.

09A szentmisére folyamatosan érkeztek a helyiek, a helyi plébánia filiáinak - Keszegnek és Alsópeténynek - a küldöttségei, a többi szomszéd település hívei, és rajtuk kívül még sok-sok hívő közelebbről és egész messziről. Becslések szerint ezer fölött volt a Nézsára látogató hívek száma. Keszegről, Nógrádsápról gyalogos processzióval érkeztek.

06A szentmisére meghívtuk a korábban Nézsán szolgált illetve környékbeli plébános atyákat. A temetőben délelőtt 11 órakor kezdődő keresztútszentelő szentmisét Dr. Beer Miklós megyéspüspök atya celebrálta, együtt a jelenlegi és korábbi nézsai plébános atyákkal közösen. A szentmise végén templomi lobogók felvezetésével Miklós püspök atya vezetésével a hívek körmenetben indultak a keresztút kapujához, ahonnan indulva a püspök atya Pálos Frigyes prépost atya közreműködésével megáldotta a keresztút állomásait.

22A szentmisét követően, még a temetőben egy kis megemlékezés következett, melynek során Gedeon József plébános Úr és Kucsera András, Nézsa község polgármestere méltatta az egyéni kezdeményezést és azt a példás összefogást, amelynek során a falu lakosai időt, energiát, anyagiakat áldoztak annak érdekében, hogy megépüljön a keresztút azon a helyen, ahol sok évvel ezelőtt már volt egy hasonló - de akkor a stációk épületeit még 14 gesztenyefa helyettesítette, arra voltak felerősítve az aprócska képek.

35A polgármester úr ismertette a községi képviselő-testület határozatát, mely szerint Prontvai Sándornak a településért végzett önzetlen, odaadó munkájának elismeréseként Nézsa község Díszpolgára címet adományozza.

Dr. Beer Miklós püspök úr szintén elismerő oklevelet és emlékplakettet adott Prontvai úrnak.

A képviselő-testület ugyancsak elismerő oklevéllel és szerény ajándékkal köszönte meg Hérics Nándor festőművésznek a keresztút létrejöttében végzett áldozatos munkáját.

42Ezen kívül számos, az építkezésen dolgozó nézsai kapott emléklapot.

A szentmise után a nézsaiak minden vendéget - és persze saját magukat is - ebédre hívták a művelődési házba. Fogyott a pörkölt, a gulyás, az ebéd mellé némi bor is került, és persze ismét mindenki megkóstolhatta a nézsai háziasszonyok messze földön híres házi süteményeit.

Ebéd után a nézsai kastély parkjának szabadtéri színpadán színvonalas műsor kezdődött.

47A nézsai Szent Jakab kórus, kiegészülve keszegi és alsópetényi dalos hívekkel, köszöntötte a nagyszámú közönséget.
Utánuk Maczkó Mária Magyar Örökség és EmErTon díjas énekművész Mária-énekei következtek, melyek annyira magukkal ragadták a közönséget, hogy egy pisszenés nélkül hallgatták a csodálatos hangokat.
Őt némiképp könnyedebb műfaj képviselője követte, a sepsiszentgyörgyi születésű Csernik Szende székely meséit kacagta végig felnőtt és gyermek. Az előadás különlegessége volt, hogy Szende a lábára húzott bábokkal jelenítette meg a mesék történeteit.

44Utána a kicsiket kézműves foglalkozás várta a parkban, a felnőttek pedig érdekes, de sajnos rövid beszélgetést hallgathattak: Ókovács Szilveszter beszélgető társai dr. Csókay András professzor és dr. Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió főbemondója voltak, ők beszélgettek életről, munkáról, hitről, ezek kapcsolatáról saját életükben is.

Őket Sillye Jenő és barátainak koncertje követte, majd az estet a romhányi dalárda hazafias és vallásos énekei zárták.

54De ez csak a parkbeli eseményeknek volt a zárása. A kitartó és lelkes közönség Gedeon József nézsai plébános vezetésével - mintegy háromszáz hívő - indult gyertyás menettel egy esti, első keresztútjárásra.

Ezúton mondunk köszönetet mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a keresztút létrejöttéhez, és a szeptember 20-i nap eseményeinek a sikeres lebonyolításához.

 

 

vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.