• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Keltkalács

Nézsai keltkalács és más házi sütemények

01Minden környéknek, településnek megvannak a maga konyhaművészeti értékei. 

Nézsán a kelt tészták és a házi sütemények tartoznak ide.

A kelt tészták talán leghíresebbike a "kapusznyík" - a pirított káposztával töltött "batyu".

04Ugyancsak kelt tészta az itteni hajtogatott tepertős pogácsa, aminek különlegessége hogy a tepertőt nem a tésztába keverik, dagasztják bele, hanem a hajtogatáskor kenik meg a tésztát a darált tepertővel.

Nem kelt tészta, de nagyon finom a túrós lepény. Ennek is van egy különlegessége: A túróba tört főtt krumpli kerül, ami könnyíti, szaporítja is a tölteléket, illetve felveszi a túró nedvességét. A tetején pedig fahéj illatozik.

06Lehetne még sorolni a finomságokat, de az a helyzet hogy ahány háziasszony, annyiféle különlegesség.

Büszkén mondhatjuk el, hogy süteményeink immár egész Európában ismertek. Nem csak azért, mert a budapesti, évente megrendezett Szlovák Bálokon kóstolhatják a nézsai asszonyok finomságait.

2007-ben öt országból érkezett delegáció járt a térségben, többek között Nézsán is. Lengyel, portugál, román, olasz és bolgár szakemberek kóstolták meg a házi süteményeket - és bizony a "pusztítást" látva bizonyára ízlett nekik mind a 25 féle házi remek.