Nézsai keltkalács és más házi sütemények
Minden környéknek, településnek megvannak a maga konyhaművészeti értékei.
Nézsán a kelt tészták és a házi sütemények tartoznak ide.
A kelt tészták talán leghíresebbike a "kapusznyík" - a pirított káposztával töltött "batyu".
Ugyancsak kelt tészta az itteni hajtogatott tepertős pogácsa, aminek különlegessége hogy a tepertőt nem a tésztába keverik, dagasztják bele, hanem a hajtogatáskor kenik meg a tésztát a darált tepertővel.
Nem kelt tészta, de nagyon finom a túrós lepény. Ennek is van egy különlegessége: A túróba tört főtt krumpli kerül, ami könnyíti, szaporítja is a tölteléket, illetve felveszi a túró nedvességét. A tetején pedig fahéj illatozik.
Lehetne még sorolni a finomságokat, de az a helyzet hogy ahány háziasszony, annyiféle különlegesség.
Büszkén mondhatjuk el, hogy süteményeink immár egész Európában ismertek. Nem csak azért, mert a budapesti, évente megrendezett Szlovák Bálokon kóstolhatják a nézsai asszonyok finomságait.
2007-ben öt országból érkezett delegáció járt a térségben, többek között Nézsán is. Lengyel, portugál, román, olasz és bolgár szakemberek kóstolták meg a házi süteményeket - és bizony a "pusztítást" látva bizonyára ízlett nekik mind a 25 féle házi remek.