• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Csíktészta

Csíktészta és rétes...

04

A nézsai csíktészta

A 2006-os Falunapot egy új kezdeményezés tett még színesebbé. Nézsán a kelt kalácsok mellett létezik egy másik különlegesség, ez pedig a csík.

06Ez a csík nem más, mint a házilg gyúrt, és frissen kifőzött metélt tészta. Erre aztán sokmindent tehető: gríz, dió, mák, pirított káposzta, túró, tejföl, habart lecsó - kinek-kinek ízlése szerint.

Napjainkban egyre kevesebben gyúrnak tésztát. Sokféle száraztészta kapható, nincs is annyi ideje a mai háziasszonyoknak.

Ezért is volt fontos ez a bemutató: a fiatalok megláthatták, hogy mennyire egyszerűen elkészíthető, és változatosan tálalható ez az étel. Arról nem is beszélve, hogy az íze egészen más, mint akármelyik gyári tésztának.

Az ötlet gazdája, Szarka Lajosné szervezte be az asszonyokat, akik örömmel jöttek és gyúrták, nyújtották, aprították - metélték - a tésztát. Olyan is volt, aki csak a jókedvű térsaságot látva állt be a csapatba.

Azóta minden évben nagy sikerre ismétlik a tésztagyúrást, már megszokottá vált a lelkes csapat. A tésztánap pedig olyan sikere van, hogy ebben az évben - 2009. -

09Házi rétes

Az igazi házirétesnek nincs párja, mondják.

06Akkor különösen, ha tényleg házi a házi rétes, azaz otthon készül, otthon nyújtott rétestésztával...

A réteskészítés talán legnehezebb része a nyújtás, hiszen a tésztának nem szabad kilyukadnia. Hogy ez mennyire sikerül, függ attól is, milyen az a liszt - de megéri a fáradság.

A papírvékonyságúra nyújtott lágy tésztába sokféle töltelék kerülhet, évszaktól, alkalomtól is függően.

Sajna itt csak képeket tudunk mutatni, igazi kóstolót nem... azért el kell jönni Nézsára.