• -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2216
  • -05-18
  • -05-18
  • -05-18 2218
  • -05-18
  • -05-18 2219
  • -05-18
  • -05-18 2220
  • -05-18
  • -05-18
Nézsa cimer

Hírek

Irtsuk a parlagfüvet!

Ezeknek a betegségeknek legfőbb kiváltója a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia), amit tévesen vadkendernek is neveznek. Már 30-40 virágporszem (pollen) elegendő az allergiás reakció kiváltásához. Virágzáskor a légáramlás az egész város területén szétteríti a növény virágporát. 

Az allergiás betegség kialakulása megelőzhető, ezért irtsuk a parlagfüvet!

E gyomnövény júliustól október végéig virágzik. Az irtás leghatásosabb módja a gyomlálás (gyökérrel együtt történő kihúzással), illetve tömeges megjelenése esetén a virágzás előtt végzett rendszeres kaszálás.

Hogyan ismerjük fel a parlagfüvet?

Egyéves, 20-150 cm magas, felálló szárú, rendszerint dúsan elágazó, terebélyes növény, levelei sötétzöldek. A porzós virágok a hajtás csúcsán találhatók, egy virágzatban 15-35 halványsárga virág van, a lecsüngő sárga virágok apró csészékre hasonlítanak.

Nem csak szántóföldi, de városi gyomként is ismert, főleg a frissen feltört, még rendezetlen építési területen, a parlagon hagyott területeken, időlegesen megművelt, majd elhanyagolt kertekben, árokpartokon, parkok, utak szélén is megtalálható. Nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté a parlagfű, és mind többen vállalkozzanak arra, hogy figyelnek a környezetükre és parlagfű előfordulása esetén védekezzenek ellene.

A magok terjedésének és a pollenszennyezés megakadályozásának a legegyszerűbb módja, hogy műveljük, ápoljuk a földterületeket: gyepesítéssel, virágok, cserjék ültetésével és ahol szükséges rendszeres kaszálással, fűnyírással, gyomlálással előzzük meg a bimbós állapot kialakulását.

Kinek a feladata?

A 48/1994. (VIII. 1.) sz. Fővárosi Közgyűlési rendelet a főváros köztisztaságáról előírja, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles az ingatlanán és az ingatlan előtti járda és kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen telek tisztán tartásáról, gyommentesítéséről gondoskodni. Ennek elmulasztója szabálysértést követ el és 30 000 Ft-ig bírságolható.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szintén előírja a termelő és a földhasználó részére a - növényvédelmi biztonságot, vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyeztető - károsítók elleni védekezést. Ennek elmulasztása 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

Nézsa Község Önkormányzata felhívással fordul a község polgáraihoz, intézményeihez, civil szervezeteihez, a kerületben működő zöldfelülettel rendelkező gazdálkodó szervekhez, hogy irtsák lakóhelyükön a gyomokat! Kérjük a község lakosait, hogy az idén is vegyenek részt a parlagfű visszaszorításáért folytatott harcban, segítsenek a fertőzött területek feltárásában, tartsák rendben lakókörnyezetüket!

Kucsera András polgármester, Turcsán Mónika jegyző

2009. július 15.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.